Featured Slider

Ceritera kulit A

Siapa ada rasa kulit pedih bila guna produk kulit?

Atau kulit mudah jadi merah-merah dan gatal?

Atau sensitif sangat dengan suhu?

Atau semakin tua ni, dia rasa kulit dia makin tak berseri. Makin kasar. Ada bintik-bintik halis?

Okay, MJ tahu korang nak jawab.

Tapi mesti tengah raba muka kan?

Okay, lepas raba tu, jawab please. 
MJ nak cerita benda best.

#DoozyBeauty
#SaintisCantik

#Skin101

Moisture Lock Day Cream



Apa yang best tentang Moisture Lock Day cream ni?

Nama nya MOISTURE kan?
So ia memberi kelembapan pada kulit. Penting tau ada kulit yang lembap tau. U will appreciate it when you are getting ols.

Nama nya LOCK kan?
Yes. Macam ia ada kunci untuk mengunci kelempaban pada kulit. Kunci kelembapan darj dalam. Amazing kan!

Nama nya DAY CREAM kan?
Yes, guna pada waktu siang. Sebab siang lah lebih membuatkan kulit kita kering.

So inLOVE!

#Youth
#MoistureLockDayCream

Detox kulit part 5.1

Step no 5.


Lindungi kulit dari radikal bebas dan bahan yang boleh merosakkan kulit.

Ada 2 key point yang saya nak perjelaskan.

Pertama, lindungi dari radikal bebas.

Apa contoh radikal bebas?
Asap pencemaran, asap kenderaan, cahaya matahari yang berlebihan, asap rokok.

Kedua, lindungi daripada bahan yang boleh merosakkan kulit.

Apa contoh nya?
Produk penjagaan kulit yang memgandungi bahan kimia yang tinggi. Penggunaan produk make up yang merbahaya. Dan tidak menjaga kulit dengan betul.

Macam mana nak buat?

#SaintisCantik
#RatuYouth
#Detox101

Detox kulit part 5

Bagaimana nak detox kulit? How to detox your skin?

1• BeruS badan dalam keadaan kering. (Refer post sebelum ini)

2• Basuh badan dengan pembersih badan bebas sabun.
(Refer post sebelum ini)

3• Seminggu sekali, mandi dengan air campuran garam.

4• Sapu mask tanah liat.

5• Lindungi kulit dari radikal bebas dan bahan yang boleh merosakkan kulit.

#SaintisCantik
#RatuYouth
#Detox101

Detox kualiti part 4

Step 4.

Bagaimana nak detox kulit? How to detox your skin?

1• BeruS badan dalam keadaan kering. (Refer post sebelum ini)

2• Basuh badan dengan pembersih badan bebas sabun.
(Refer post sebelum ini)

3• Seminggu sekali, mandi dengan air campuran garam.

4• Sapu mask tanah liat.

Tanah liat bercaj negatif. Ia mampu membantu kulit untuk detox dengan menarik caj positif pada kulit.

Caj positif pada kulit adalah sel kulit mati dan bendasing yang tidak elok pada kulit.

Oleh itu, caj negatif dari mask tanah liat menarik caj positif sel mati pada kulit.

Jangan guna clay mask terlalu lama pada kulit. Nanti kulit terlebih kering. 10-15minit adaah masa yang sesuai.

Apabila sudah kering, cuci mask dengan air masak. Jangan lah cuci dengan air sejuk.

Ohhh nyaman sekali.

#SaintisCantik
#RatuYouth
#Detox101

Apa itu Garam Epsom

Apa itu Garam Epsom?

Garam Epsom adalah sebatian mineral semulajadi, terdiri daripada magnesium dan sulfat.

Magnesium dan sulfat boleh memberi beberapa manfaat jika menggunakannya dengan cara yang betul.

Garam Epsom seringkali di kenali sebagai penawar untuk beberapa penyakit dan memberi aura.

Kajian telah menunjukkan bahawa magnesium dan sulfat, kedua-dua mineral ini mudah diserap ke dalam kulit. Apabila dilarutkan ke dalam air panas suam, garam epsom akan meningkatkan tahap magnesium ke dalam badan.

Magnesium memainkan beberapa peranan termasuk mengawal selia aktiviti-aktiviti enzim, mengurangkan radang, merehatkan sistem saraf, melegakan sakit anggota badan, melegakan pre-clampsia, mengurangkan ketegangan otot dan dikatakan juga mampu mencegah pengerasan arteri.

Manakala sulfat pula di katakan membantu meningkatkan nutrien dan menyahkan toksin.

Ada rasa nak beli garam Epsom tak?

#SaintisCantik
#RatuYouth
#Detox101


Detox kulit part 3.1

Mandi Garam Epsom.

Okay, saya sambung pasal mandi Garam Epsom

Sebelum tu, Garam Epsom bukan garam kita buat masak tau.
Cari Garam Epsom, atau garam Himalaya yang warna pink atau orange tu. Yang ketul ketul besar tu tau. Nanti saya snap picture gambar garam yang best.

Cara mandi Garam Epsom.
1* Garam  Epsom dan halia. Halia tu hiris halus dan masak dalam air mendidih. 1 cawan garam dilarutkan dalam 1 baldi air. Kemudian campurkan air rebusan halia itu kedalam campuran garam. Halia tu kalau boleh, rebus dengan akar dan kulit sekali.

2* Garam Epsom dan baking soda.
Campurkan 1 cawan baking soda dalam 1 cawan garam Epsom kedalam baldi mandian.

3* Garam Epsom, garam laut dan minyak bijan.
1 cawan garam Epsom, 1 cawan garam laut, 1 cawan minyak bijan.
Ketiga-tiga bahan ini dicampurkan kedalam baldi mandian.

4* Garam Epsom dan Cuka Epal.
1 cawan cuka epal dan 1 cawan garam Epsom kedalam baldi mandian.

** Baldi mandian yang berisi campuran garam itu haruslah dibancuh dengan air panas. Kerana garam dan air panas, akan memberikan kesegaran!

Lagi satu pesan saya, bila masa curah bancuhan air garam tu, jangan buka mata dan mulut tau. Ahahaha. Masin.

#SaintisCantik
#RatuYouth
#Detox101