Featured Slider

No Soap atau Bebas Sabun



Di awal 90’s, kita semua di momokkan dengan iklan Herbal Essences kan? (“Yes! Yes! Yes!”)
Masa ni zaman kanak-kanak, pakat semua nak beli shampoo ni kan? Ikut trend la katakan.

Ron Robinson seorang saintis di dalam bidang kosmetik berkata, pengguna dan orang ramai percaya dan sangat tertarik yang sabun yang banyak akan membersihkan badan, rambut atau wajah dengan baik sekali. ZASS! Bersih.


Tetapi, tahukah anda yang sabun yang banyak tidak elok. Kerana kandungan bahan kimia yang tinggi. Iaitu Sodium Lauryl Sulfate.

Kenapa syarikat kosmetik ni suka SLS ni? Kerana ia murah dan mudah untuk didapati. Ia juga menghilangkan minyak dengan cepat. Menghilangkan minyak dengan cara yang ada keburukan pada kita.

“Ada kajian yang menyatakan, SLS boleh menyebabkan pedih mata dan menyebabkan kulit menjadi sangat kering dan lama-kelamaan menjadi pedih.”

Bagi mereka yang sudah sedia ada mengalami masalah kulit kering, ia akan menyebabkan kulit mereka lebih teruk. Juga masalah kulit sensitif akan membuat mereka lebih terseksa.

Ada kajian tetapi tidak kukuh, menyatakan SLS boleh menyebabkan kanser.

Saya ada baca di forum dimana, mereka berbincang tentang  “No Soap” topik ni. Rata-rata mereka pernah mengalami kulit kering dan sensitif. Mereka juga antara yang tertatrik dengan iklan tv. Tertarik juga dengan produk yang viral dan mengeluarkan banyak buih.
Mindset mereka juga, banyak buih- lebih bersih- best!


Tetapi sangkaan mereka silap, kerana lama-kelamaan keadaan kulit makin mengering dan pedih.
Rambut makin banyak gugur dan kulit kepala menjadi pedih.

Di Malaysia banyak kan jual produk macam ni. Seperti Shokubutsu, Dettol, dan banyak la. Kalau yang tiada masalah kulit, its fine. Yang ada masalah kulit, alahai kesiannya.
Kena lah cari alternatif lain.

Dan produk Shaklee, semua bebas SLS. Dalam BasicH, Dish Wash dan paling terbaru adalah YOUTH.

Ala.. pencuci muka yang hot sekarang ni.




“Youth Mahal”

Perkongsian Testimoni dari salah seorang
Pengguna YOUTH.

Eya YOUTH mahal, tapi tidak semahal pembedahan kulit. Consultation saja RM 600 gais.

Serius, setiap posting kawan-kawan dan aku dengar sendiri video semalam tu. Aku nangis! Bila nampak keadaan muka sekarang. Ya Allah. Bersyukurnya kenal YOUTH!

Dulu fikiran aku sampai mau bunuh diri bila nampak muka sendiri. Itu belum azab pedih bila cuci muka. Sakit! Sangat sakit! Sengsara tu Allah saja tau.
Sengsara jiwa, sengsara fizikal. Aku sampai kehilangan kawan sebab aku terasa apa dia cakap pasal muka aku.




Bukan sekali dua aku bertekak dengan suami sebab dia cuba untuk tegur muka aku. Aku sedih. Aku takut! Aku yang dulu suka bercakap, sampai hilang keyakinan diri.
Aktiviti harian yang aku suka, aku terpaksa buat sendiri. Kalau suami ada gathering aku terpaksa undur diri. Kalau ada event, aku terpaksa cakap sibuk. Sebab aku malu. Malu sangat.

Tapi, Alhamdulillah! Lepas pakai YOUTH! Sedikit demi sedikit trauma tu hilang.


Teman, kalau ko suka berpanas. Please spend duit untuk skincare. Kalau ko suka beraircond, please spend duit untuk skincare. Kalau ko suka bermakeup, please kawan. Spend duit untuk skincare.
Pilihlah skincare yang betul-betul menjamin keselamatan anda. Aku sebelum ini pakai skincare organik! Drugstore! Tapi bukan bertambah baik, malah lebih teruk!

Aku sudah rasa! Aku tau sakitnya itu.
YOUTH menjamin 100% berkesan pada semua orang! 100% organik! Bukan cakap kosong. Tapi ada bukti secara klinikal. Bukan hanya pada botol saja! Tapi ada tertulis dalam jurnal bahawa YOUTH 100% berkesan!





Apa itu cruelty-free atau bebas kekejaman?




Dalam hak keatas haiwan, cruelty-free atau bebas kekejaman biasa kita dengar pada haiwan. Produk yang diuji keatas haiwan, tidak diiktiraf sebagai cruelty-free. Ini adalah kerana segala jenis ujian keatas haiwan hanya akan menyebabkan haiwan itu terseksa dan telah menyebabkan kematian berjuta-juta ekor haiwan setiap tahun.

Sejarah cruelty-free.


Istilah cruelty-free ini pertama kali di digunakan oleh Lady Dowding pada 1959 dimana beliau adalah orang pertama menggunakan ‘fake furs’ dengan label “Beauty without Cruelty”.



Jenis ujian terhadap haiwan.



Haiwan seperti rabbit, tikus putih dan guinea pigs adakalnya dipaksa memakan atau menghidu sesuatu bahan campuran dalam makmal atau bahan kosmetik. Bahan itu disapu pada kulit haiwan yang telah dicukur, pada mata dan telinga selama 28 hari atau 90hari untuk dilihat jika terdapat sebarang allergic reaction.


Kemudian, haiwan itu di bunuh. Haiwan itu dibunuh dan dibedah untuk dibuat kajian pada organ dalaman haiwan-haiwan itu. Ujian ini juga dilakukan pada haiwan yang mengandung juga. Fetus haiwan juga dibedah. Bayangkan, mengandung dan di bedah. Anak dalam perut pun dibedah. Sedihnya bila dapat tahu perkara seperti ini.


Ada juga haiwan yang dipaksa makan bahan kosmetik yang ada bahan terlarang yang boleh menyebabkan kanser. Bukan 28 hari, bukan 90 hari tetapi 2 tahun lamanya. Kemudian, haiwan itu dibunuh.
Dah la terseksa menanggung sakit selama 2 tahun, dan dibunuh pula.
Kalau lah haiwan-haiwan ini boleh berkata-kata.


“Typically a young rabbit is tightly constrained in a box so that he is unable to move... Clips sometimes hold his eyelids open. Anesthesia is not generally administered. A researcher applies a concentrated substance to the outer layer of the eye and observes over a span days or weeks for responses such as blindness, bleeding, hemorrhaging and ulceration. At the end, the rabbits are generally killed.”
— Megan Erin Gallagher.

Anjing dan kucing juga menjadi mangsa terhadap ujian makmal. Tetapi ujian terhadap anjing dan kucing lebih tragis dan ‘ganas”. Ujian ini biasanya ke arah ujian dadah, bahan kimia ataupon penyakit. Sedih lagi ;(


Okay, tak boleh taip lagi. Sedih.

Jangan lah kita menyokong produk kosmetik yang tidak mengiktiraf syarikat atau produk mereka sebagai cruelty-free.




7 Rahsia kecantikan Kate Middleton yang paling "sweet”





Bila sebut tentang keluarga diraja. Pasti nama Kate Middleton  atau Catherine, The Duchess of cambridge yang paling famous. Suka tengok gaya simple dan keibuan beliau kan?
Sesuai bebenar jadi isteri seorang anak raja.
Setuju kan?

Ibu kepada tiga dan bakal empat cahaya mata ini sudah lama mengenakan atau me-makeup diri sendiri. Sebelum beliau menjadi keluarga diraja lagi tau. Dan sudah menjadi keluarga diraja, pon beliau make up sendiri. Kalau i la jadi dia, mau ku hire make up artist.. gituuu.
Nasib la tak jadi. Hahaha. Syukur alhamdulillah. Kalau habis duit laki aku.

Nah, Tujuh rahsia yang bukan lagi rahsia kecantikan the Duchess.



1/7 Thou Shalt Not Wear Bright Lipstick.

Beliau tidak sama sekali menggayakan lipstick yang bewarna cerah. Rupanya ada protokol tau. Tidak dibenarkan menggayakan warna lipsctik yang terang atau terlalu pink. Warna nude atau sweet-sweet pink ni buatkan seseorang itu nampak lagi lembut dan mudah didekati. Tak garang dan friendly juga tau.

Sesuai la dengan imej keibuan dan imej diraja Kate Middleton.

Sebab tu kalau tengok muka Kate Middleton ni rasa macam sejuk je hati kan?



2/7 Thou Shalt Not Have Bright Nails.

Queen Elizabeth tidak suka pada pewarna kuku yang terang dan juga kuku yang panjang. Disebabkan itu, Kate Middleton juga sentiasa memastikan kuku beliau pendek dan bersih. Berkilat itu bonus!
Beliau juga mendedahkan pewarna kuku yang paling digemari adalah Essie’s ‘Ballet Slippers’.

Kita pula, kalau merendang ke menguyit. Biarkan sehari pon tak apa kunyit tu kan. Kuning-kuning tangan tu pergi mall. So, kita kena berubah!



3/7 Thou Shalt Keep It Simple.

Simple is queen. Sesuai la kan dengan tema beliau. Kate Middleton jarang sekali mengenakan make up yang tebal. Cukup sekadar medium coverage foundation dan make up bahagian mata yang simple.
Kita kalau tengok dia, tak pernah yang ‘overdone’. Dari blusher, eye shadow mahupon lipstick.

Just nice on her. On point sangat.

Ada sampai satu tahap, semua orang nak pakai foundation full coverage. tapi ilmu tak ada. Habis muka macam apa bercapuk sana sini. Kening pon nak dilukis macam buku kanak-kanak (sambung dot-to-dot).

Jom jadikan make-up Kate Middleton sebagai inspirasi.


4/7 One’s Makeup Must Stay Put.

Apabila Kate Middleton menghadiri sesuatu majlis, beliau akan berada di majlis selama beberapa jam dan sering kali mengadakan aktiviti bersama. Tidak kira bersukan atau bercucuk tanam. Berah mesra dengan rakyat mahupon bermain bersama kanak-kanak. Oleh itu, make-up beliau mesti pada tahap paling bagus.

Semestinya setting make-up seperti pelembap, serum, primer, foundation, loose powder dan foundation berada pada kualiti dan tahap terbaik.  Barangan apa yang digunakan, kita tidak didedahkan. Kalau tahu, habis Sold-out sokmo.

Tapi yang pasti ia berkesan. Raut wajah walaupon berada di majlis dalam masa yang lama, tetap nampak berkilat tetapi kilatan yang cantik.
Begitu juga rambut beliau. Tak ada lah kita nampak pernah terbuari macam hantu kak limah kan?



5/7 Thou Shalt Switch It Up.

Bila berkata mengenai rambut, rambut Kate Middleton tidak pernah mengecewakan. Selalu kita nampak ‘fresh look’ gitu kannn...
Dari paras bahu dan curls, fringe. Semua ngam.

Bukan beliau buat style pelik-pelik atau terlalu mengikut trend kan. 



6/7 Thou Shalt Banish Thy Greys.

Opsss! Ada masa ternampak warna rambut asal beliau. Tetapi Kate Middleton tidak membiarkan ia dalam masa yang lama. Pantas sahaja beliau mewarnakan semula rambut kepada warna kegemaran iaitu brunette. Perfect!



7/7 Thou Shalt Never Took Unkempt.

Makna kata, Kate Middleton ni tak pernah rupa tak siap. Always look presentable. Rambut ON. Makeup light-light ON. Baju ON. Semua okay..
Kerabat raja kan.

Kalau kita ni????

malas nak cakap banyak la. Malu kot!


So dari pengamatan kita, bukan lah barang-barangan branded atau mahal-mahal yang diketengahkan disini. Tetapi cara kita menjaga kebersihan diri dan penampilan diri.
Kita kena ada ilmu yang basic ini dan always look presentable.

Saya sendiri suka skodeng apa sahaja berkaitan Kate Middleton ini.

I just love her simplycity.

Cara menggunakan SERUM.


Serum harus digunakan selepas toner dan sebelum pelembap/moisturizer.
Cuci muka – toner- SERUM- pelembap/mointurizer.

#YouthbyMJ


Healing crisis oleh SERUM.



SERUM perlukan perkenalan yang lembut dan ‘step by step’. Tidak boleh drastik pada kulit. Nanti kulit terkejut.

Kulit ada beberapa lapisan. Lapisan atas, tengah dan dalam. Serum akan masuk meresap sehingga ke lapisan paling dalam. Serum akan bekerja dengan menolak ‘bahan-bahan tidak di ingini’ seperti jerawat, jeragat, pigmentasi, sel kulit mati, whiteheads dan blackheads.

Bersabar dan pegang kepada kata-kata “Beauty is pain”

Masa yang biasa di ambil 4-10hari.

Penggunaan yang minima. Nak tahu cara penggunaannya kena consult dengan i ols.
Kita kena pastikan kulit boleh menerima SERUM.

Ala macam pepatah melayu, melembutkan kerak nasi.
Ehhhh!

#YouthbyMJ

Retinol-A


SERUM Youth di selaputi dengan RETINOL-A

Retinol A akan masuk ke dalam kulit dan akan digunakan sepenuhnya oleh kulit. Kerana ia adalah VitaminA yang memang diperlukan kulit.

Retinol A tidak meninggalkan sisa di dalam kulit dan tidak menyebabkan kulit rosak.

Retinol A ialah bahan aktif yang kuat. Sekali ia masuk kedalam kulit, ia akan terus bekerja. Renewal dari Retinol A sangat mantop.

#YouthbyMJ