Featured Slider

Rahsia cantik Fazura.

Ramai yang masih tak boleh move on kan? hihii.

Bersemut wall dengan #fattzura lagi ni..
Mamajura sempat interview Puan Fazura (jangan percaya)
Meh kita tahu apa rahsia kecantikan dia 
1. Apa maksud cantik bagi anda?
Cantik itu apabila kita sentiasa percaya kecantikan adalah milik Allah dan segala pujian hanya milik-Nya. Cantik itu sebenarnya hati kita.
(True kan, hati cantik, cantik lah orangnya)
2. Siapakah ikon cantik anda?
Angelina Jolie kerana kecantikannya tulen dan effortless. She has a big heart that shines so brightly physically.
3. Apakah kosmetik atau alat solek wajib setiap kali bersolek?
Two way cake foundation, gincu dan bedak tabur berkilau. Saya sangat suka solekan seperti gincu bibir yang cantik daripada Avon Absolute yang membuatkan hidup jadi lebih berwarna.
(Duta Avon)
4. Apakah masalah rambut terbesar anda? Dan bagaimana pula anda mengatasinya?
Rambut kering dan bercabang. Perapi tidak cukup untuk rambut saya, jadi saya menyapu pupur rambut Wella setiap hari supaya rambut lebih ringan.
5. Kongsikan rejim penjagaan kulit wajah anda setiap hari?
Setiap hari saya menggunakan bar Nutox Miracle diikuti serum Bird’s nest. Astringen yang bertindak sebagai penyegar diikuti Solar Block SPF45.
(Duta Nutox
6. Anda percaya dalam pengambilan pil vitamin atau makanan tambahan?
Saya sama sekali tidak percaya pada produk yang menggunakan campuran yang banyak kerana boleh memudaratkan kesihatan. Kini, terlalu banyak produk yang membuatkan kita ghairah untuk cantik dalam hanya beberapa hari. Pengambilan vitamin C 1000mg diikuti l-glutathione, evening primrose oil dan pil antioksida sudah cukup untuk kulit. Pengambilan vitamin rambut seperti pil herba Shen Min dari GNC atau Hairfinity pula untuk kesihatan rambut.
(haihhh, geram je nak bagi Shaklee)
7. Anda mengamalkan sebarang diet?
Makan sedikit sebanyak enam kali sehari. Amalkan minum air panas perahan lemon atau teh hijau setiap pagi dan malam. Elakkan makanan berminyak dan lebihkan makanan yang mempunyai bahan anti oksida.
Boleh try u ols! Simple!

Bunga dan khasiat.


Aura 7 bunga. Biasa dengar kan?


•’Red Rose’ atau Mawar merah - membuatkan seseorang menjadi lebih berani dan berkeyakinan tinggi. Romantik gituuu.

•’White Rose’ atau Mawar putih - menyegarkan dan menyucikan badan supaya nampak lebih berseri

•’Magnolia’ atau Cempaka putih - melembutkan dan mewangikan badan

•Bungong Jeumpa Gadeng’ atau Cempaka kuning - menyerikan dan mewangikan badan

•’Jasmine’ atau Melur putih dan kuning - menyucikan dalaman

•’Ylang Ylang’ atau Kenanga - menaikkan seri dan senang didekati

•Limau purut jangan lupa.

Tak silap MJ, Mustika Ratu ada jual air mawar. Boleh la buat u ols.

Cara yang sebetulnya, campur kan semua bunga, air mawar dan limau dalam satu baldi. Rendam semalaman tau. Buang daun dan duri nya tau. Kang ada pula luka kena duri bunga mawar.

Sebelum mandi bunga tu, u ols mandi la dulu dengan sabun. Mandi buna ni bilasan terakhir je. Jangan beriya sangat tak sabun. Kang aura ke mana, busuk ke mana. 😜

Mandi waktu pagi dan tak perlu bilas. Biar je bau bunga itu. Tapi kalau ada terselit kelopak bunga kat memana, buang la tau.

Selamat mencuba.

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik

Mandi bunga



 Mandi bunga ialah ritual untuk membersihkan aura, menaikkan seri dan membuang sial. Ritual ini terkenal di kalangan orang Asia. 
Upacara ini wujud sejak beribu tahun dahulu. Asalnya dibawa oleh pengikut agama Buddha dari India. 
Dari sudur Islam, tiada dalam nas yang sahih. Cuma ia sebagai adat. Tidak salah mandi bunga tapi niat harus betul. 
Niat supaya tidak bercanggah dengan ajaran Islam. Dari sudut sains yang di kongsi oleh DFK, 

“Mandi bunga dapat menaikkan seri wajah kerana badan manusia itu kembali segar selepas mandi bunga. Ini kerana khasiat yang terdapat pada bunga itu menyerap kedalam tubuh” 


Ada rasa nak mandi bunga tak? 
#DoozyBeauty 
#beYOUtiful 
#mamaCOOL 
#SaintisCantik

Keturunan Barbie

Perlu ke makan supplemen dan guna produk penjagaan kulit untuk kelihatan cantik dan segak? Tak perlu. Sebab u ols kan keturunan barbie doll dan ken. Memang dari lahir flawless. #ifyouknowwhatimean #DoozyBeauty #beYOUtiful #mamaCOOL

Pemilihan kasut tinggi yang betul.

Kasut memainkan peranan penting untuk menonjolkan penampilan wanita. Setuju?


Dan ramai yang gemar memakai "High Heels" kerana ia memberi impak yang membuatkan seseorang wanita itu nampak cantik, anggun dan penampilan yang menyakinkan.


Tetapi, bagaimana mahu mendapatkan cara yang selesa semasa ber"High Heels" supaya kaki tidak sakit?


Beberapa tips yang boleh MJ kongsikan adalah :-


🔸 Kenali Jenis Kasut


Jika kasut jenis keras terutama dibahagian badan kasut dan dalam kasut, anda boleh letakkan pelapik lembut untuk mengurangkan geseran yang boleh buat kaki terasa sakit. Untuk lebih stabil, pilih kasut yang tumitnya jauh dari bahagian hadapan.


🔸 Cara Berjalan yang Betul


Tegakkan kepala dan tegapkan bahu semasa berjalan supaya anda dapat mengimbangi badan dengan baik. Jangan berjalan seperti anda memakai kasut biasa kerana ia boleh menyebabkan anda terjatuh. Kecilkan langkah anda dan pastikan seluruh tapak kasi anda terasa memijak lantai ketika berjalan.


🔸 Pastikan Keselesaan


Letakkan kusyen kasut dibahagian hadapan jika kasut anda jenis tirus dihadapan supaya kaki anda boleh bernafas. Ketika anda memakai kasut tinggi, di bahagian tengah tapak kaki adakalanya akan berasa kosongkan, oleh itu, letakkan juga kusyen kasut di bahagian tersebut untuk memberi lebih cengkaman.


Kusyen kasut di bahagian tapak kaki hadapan penting kerana berat anda tertumpu di bahagian tersebut ketika berjalan dengan kasut tumit tinggi. Gunakan heel pads untuk mengelakkan kaki anda terkeluar daripada kasut ketika berjalan.


🔸Kuatkan Tulang Kaki


Memakai High Heels mempunyai risiko tinggi untuk mengalami sakit dibahagian kaki dan tapak kaki. Ia juga boleh menyebabkan kekejangan. Tulang yang tidak kuat boleh jugak menyebabkan kaki mudah terseliuh dan jatuh. Pengambilan Ostematrix yakni kalsium lengkap sangat disarankan supaya anda dapat memakai High Heels dengan selesa dan dapat meningkatkan kesihatan tulang kaki anda.


.


#DoozyBeauty
#SaintisCantik
#mamaCOOL
#beYOUtiful

Apa itu mandi bunga?



 Mandi bunga ialah ritual untuk membersihkan aura, menaikkan seri dan membuang sial. Ritual ini terkenal di kalangan orang Asia. 
Upacara ini wujud sejak beribu tahun dahulu. Asalnya dibawa oleh pengikut agama Buddha dari India. 
Dari sudur Islam, tiada dalam nas yang sahih. Cuma ia sebagai adat. Tidak salah mandi bunga tapi niat harus betul. 
Niat supaya tidak bercanggah dengan ajaran Islam. Dari sudut sains yang di kongsi oleh DFK, 

“Mandi bunga dapat menaikkan seri wajah kerana badan manusia itu kembali segar selepas mandi bunga. Ini kerana khasiat yang terdapat pada bunga itu menyerap kedalam tubuh” 


Ada rasa nak mandi bunga tak? 
#DoozyBeauty 
#beYOUtiful 
#mamaCOOL 
#SaintisCantik

Kenapa mandi bunga?

Biasa nya bakal pengantin yang sinonim dengan mandi bunga ni kan? Iye, untuk menaikkan seri wajah. Aura 7 bunga yang memberi seri. Mandi bunga biasa dilakukan 1-3 hari sebelum bernikah. Boleh la bakal pengantin berehat dan chillex dalam spa. Ada juga pendapat, nak cari jodoh kena mandi bunga? Erk.. lain macam dah tu. Post seterusnya MJ cerita pasa aura 7 bunga ye. #DoozyBeauty #beYOUtiful #mamaCOOL #SaintisCantik